понеділок, 20 вересня 2021 р.

Адаптація п’ятикласників (поради батькам)

 

У п’ятому класі розпочинається новий період у житті дитини. Вона дорослішає та йде в середню школу. Вимоги до навчання кардинально змінюються, з’являються нові шкільні предмети. П’ятий клас – це не тільки новий етап навчання, а й новий етап розвитку особистості 

 Що може полегшити адаптацію дітей до нових умов навчання?

Заохочуйте дитину говорити про шкільні справи. Не обмежуйте свій інтерес поширеними запитаннями, наприклад: «Як ти провів свій день у школі?».

- Щотижня вибирайте час вільний від домашньої роботи та обговорюйте зі своєю дитиною шкільні питання.

- Запам’ятайте імена, події та подробиці, які розповіла вам ваша дитина, а потім використовуйте їх, щоб розпочати розмову про школу.

- Регулярно обговорюйте з учителем вашої дитини прогрес, поведінку та стосунки дитини з іншими дітьми. Навіть якщо немає особливих занепокоєнь, звертайтесь до вчителя принаймні раз на місяць.

- Розумійте навчальну програму та особливості школи вашої дитини.

- Беріть участь у всіх заходах та зустрічах, організованих батьківським комітетом та викладачами. Використовуйте будь-яку можливість, щоб зрозуміти, як навчається ваша дитина і як її навчають.

- Допомагайте дитині виконувати домашнє завдання, але не робіть цього самостійно. Встановлення особливого часу для виконання домашніх завдань та моніторинг виконання цих вказівок допоможуть вам сформувати позитивне ставлення до навчання.

- Допоможіть дитині зацікавитися тим, що вчить школа. Дізнайтеся, що цікавить вашу дитину, а потім поєднайте її інтереси з предметами, які вона вивчає у школі.

- Коли шкільне життя вашої дитини змінюється, ви повинні наполегливо працювати, щоб підтримувати вдома спокійну та стабільну атмосферу. По можливості намагайтеся уникати серйозних змін у сімейних звичках у першій половині року. Спокій сімейного життя вашої дитини допомагає їй ефективніше вирішувати проблеми в школі.

- Забезпечте дитині гарне поєднання відпочинку, фізичної активності та шкільної роботи. Шкільна програма містить більше теоретичних матеріалів, тому слід навчити дітей запам’ятовувати певні правила з математики, української мови, історії тощо.

- Дотримуйтесь пропозицій вчителя щодо ведення зошитів. Переконайтеся, що ваша дитина навчилась бути охайною у всьому, включаючи догляд за підручниками.

- Пам’ятайте, що клас вашої дитини складається з трьох груп: діти, батьки та педагоги. Чим дружнішими та цілеспрямованішими будуть ці команди – тим кращою буде атмосфера в класі та, як наслідок, легше дитина адаптується до нових умов навчання. Це залежить від кожного з нас.

Психологічна служба «Козацького ліцею» також супроводжує процес адаптації наших найменших вихованців: протягом року буде відбуватись діагностика (згідно згоди батьків), консультації (за потреби), а також тренінги на командоутворення (згідно плану школи) 

Якщо у Вас виникають питання – звертайтесь до представників психологічної служби

              Допоможемо дітям стати частинкою нашої шкільної родини!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Адаптація п’ятикласників (поради батькам)

  У п’ятому класі розпочинається новий період у житті дитини. Вона дорослішає та йде в середню школу. Вимоги до навчання кардинально зміню...